ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

6/important/ticker-posts

Ημερολόγιο Εργασιών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. Χανίων

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2024 (14-27 Οκτωβρίου 2024)

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού της ΕΕ στοχεύει στην ενσωμάτωση της κωδικοποίησης, της υπολογιστικής σκέψης και του ψηφιακού γραμματισμού  κυρίως σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα από μικρές ηλικίες.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού έχει:

  • Στόχο να προωθήσει τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία μέσω του προγραμματισμού και άλλων δραστηριοτήτων του τομέα της τεχνολογίας.
  • Όραμα να βοηθήσει όλο και περισσότερους νέους να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και της υπολογιστικής σκέψης, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Η Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση καλεί τα μέλη της να καταχωρήσουν τις τυχόν  πρωτοβουλίες τους στο χάρτη εκδηλώσεων του EU Code Week και να υποστηρίξουν με αυτόν τον τρόπο ενεργά στην διάδοση του ψηφιακού γραμματισμού.

Υπενθυμίζεται ότι παρότι η ονομασία της πρωτοβουλίας παραπέμπει σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε μία «εβδομάδα», στην πραγματικότητα οι δραστηριότητες μπορούν να οργανωθούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Νέα εποχή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 
Από 1η Ιουλίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος Digital Europe, ύστερα από αξιολόγηση 22 προτάσεων από όλη την Ευρώπη, παρέδωσε τα ηνία του συντονισμού και της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού σε μια Πανευρωπαϊκή Συμμαχία με το όνομα Code4Europe.

Ο συντονισμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού στην Ελλάδα 
Όσον αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, με σημαντικό αριθμό συμμετοχών, με ολοένα και περισσότερους δασκάλους να εμπλέκουν τους μαθητές τους σε δραστηριότητες προγραμματισμού, προάγοντας δεξιότητες που είναι ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας σε μια ψηφιακή οικονομία.

Από 1η Ιουλίου 2024, δημιουργήθηκε σε κάθε χώρα ο Εθνικός Κόμβος (National Hub) για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. O Εθνικός Κόμβος είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς σε κάθε χώρα και έχει την ευθύνη της προώθησης και της διάδοσης του έργου. Στην Ελλάδα ως συντονιστής του Εθνικού Κόμβου έχει επιλεγεί το CityLab (https://www.citylab.gr/events/code4europe.html).

Στόχος του συντονιστή του Εθνικού Κόμβου:

  • να συντονίζει την τοπική κοινότητα
  • να προάγει και να διαχέει το έργο με διοργάνωση ποικιλίας εκδηλώσεων και δράσεων
  • να υποστηρίζει ενεργά όλους τους συμμετέχοντες στη χώρα, και συγκεκριμένα:
    • τους Ambassadors
    • τους Leading Teachers
    • τους Εκπαιδευτικούς
    • τους μαθητές
    • τον EDU Coordinator από το Υπουργείο Παιδείας

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: #EUCodeWeek 14-27 Οκτωβρίου 2024 καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα https://codeweek.eu/ .